twitterfacebooklinkedinemail

Pages

12 de juny, 2015

VI Jornada de Robòtica de l'INS Sant Andreu

El Departament de Tecnologies de l'INS Sant Andreu ha organitzat la VI Jornada de Robòtica, una trobada que permet compartir els projectes realitzats per l'alumnat d'ESO i batxillerat del centre.

El programa de la jornada va comptar a una bona mostra de diverses tecnologies de control aplicades a la robòtica educativa... Per una banda, programació educativa amb propostes de Code.org i de l'entorn App Inventor. Per una altra banda, robòtica amb Picaxe Imagina, Robotis OLLO Bug i LEGO Mindstorms. Finalment, treballs de recerca amb la incorporació del disseny i impressió 3D. Una programa de luxe per una gran jornada de centre.


1. Programació - Reptes de programació en entorns visuals

L'alumnat de 1r, 2n i 3r d'ESO va participar a la marató de programació, amb una sèrie de microreptes de l'entorn Code.org. Els reptes han de ser superats i tenen diverses solucions possibles. Es tracta, per tant, de trobar la millor solució i d'optimitzar els blocs de codi.



En pantalla es podia seguir l'evolució de la feina realitzada i el grau de superació del repte... Totes les parelles van seguir el seu camí, tot i que algunes es van destacar clarament. A les maratons el més important és acceptar el repte, organitzar-se bé i superar-se un mateix. En realitat, tothom hi guanya!




L'alumnat de 4t d'ESO va participar en el repte de programar una aplicació recreant un joc tipus pinball amb l'App Inventor.
Al principi, cal distribuir els diferents elements del joc... la bola, els bumpers, els flippers i el tirador. Després, hem de fer que quan el tirador toqui la bola aquesta es comenci a moure. També hem d'aconseguir que la bola reboti quan toqui els elements dels joc. Per acabar-ho de complicar, hi haurà dos botons que accionaran els dos flippers. Tot un repte!



L'alumnat, organitzat en parelles, va treballar de valent per tal de superar les proves plantejades. La veritat és que feia impressió veure de quina manera col.laboraven, el nivell de concentració i d'esforç... Un moment maco.


2. Robòtica educativa

Curses de robots rastrejadors amb xip Picaxe

Aquests vehicles estan dotats d'un microprocessador programat amb Picaxe que controla els senyals de dos sensors d'infraroig i acciona els motors de les dues rodes motrius per poder seguir una línia blanca.

https://www.flickr.com/photos/auladetecnologia/18459162134/sizes/l

Curses d'obstacles amb robots Robotis OLLO Bug

OLLO Bug és un kit de robòtica educativa que permet construir 4 tipus diferents d'insectes robòtics que poden traçar línies, detectar objectes, o ser controlats a través de control remot sense fils. El sistema de construcció modular permet construir robots personalitzats molt ràpidament.

https://www.flickr.com/photos/auladetecnologia/18460985273/sizes/l



Competició de Sumo entre robots LEGO Mindstorms

Els LEGO Mindstorms van ser els protagonistes de la competició Sumo. A sobre del tatami, dos robots dissenyats per l'alumnat de batxillerat es van desafiar. El disseny i la construcció dels robots eren força creatius i la programació desenvolupada per treure tot el potencial dels servomotors i dels diferents sensors (so, ultrasons, contacte, llum) un gran desafiament.

Controlar els robots des dels mòbils és un tot repte, a veure quina traça tenen aquests alumnes? ;-)


 

3. Impressió 3D

L'INS Sant Andreu aposta de manera decidida per al disseny 3d i la fabricació digital en els treballs de recerca. L'alumnat de batxillerat va fer una petita demo de com imprimir una de les peces de la pròpia impressora Reprap BCN i va mostrar diverses peces que havien dissenyat.




*   *   *
L'INS Sant Andreu és una de les grans referències en tecnologies de control, programació i robòtica educativa... és realment impressionant veure la feina que fan i com són capaços d'engrescar l'alumnat. Impressionant!!!